december 22

hoe wordt vitamine d gemaakt?

Waar is vitamine D3 van gemaakt?

In het lichaam wordt vitamine D3 gemaakt van cholesterol en door onder andere de omzetting in de huid onder invloed van zonlicht (UV straling) van chemische structuur veranderd. Vervolgens wordt het in de lever opgeslagen (als 25-OH-vitamine D) en naar behoefte door de nieren omgezet in actief vitamine D3 (1,25-dihydroxy-calcitriol)

Niet alleen de huid maar ook de lever en de nieren zijn dus betrokken bij de aanmaak en opslag van vitamine D.
Bovendien levert voornamelijk de lever al de benodigde cholesterol, als grondstof voor vitamine D3.

Deze informatie heeft betrekking op de globale werking van een normaal functionerend lichaam en niet op supplementen. Derhalve zijn dit geen claims.

Hoe zit dat met supplementen?

Waar worden vitamine D3 supplementen van gemaakt? Vrijwel alle vitamine D3 supplementen worden vervaardigd uit wolvet.
Wolvet vinden we terug in de vacht van schapen. Eigenlijk is wolvet geen écht vet.

Het bevat met name cholesterol en weinig triglyceriden.
Het wolvet kan redelijk gemakkelijk uit de vacht gewassen worden.
Vervolgens wordt ‘het vet’ gereinigd en het water verdampt.
Als men dan het cholesterol uit wolvet met UV-licht behandeld ontstaat er uiteindelijk vitamine D3.

Vitamine D2 komt ook nog wel eens voor in sommige supplementen maar heeft een minder sterke werking dan D3.
Vitamine D2 wordt gemaakt van plantaardige producten en/of gesynthetiseerde derivaten.

Er zijn ook levertraan supplementen. Deze bevatten naast vitamine D3 ook een behoorlijke hoeveelheid vitamine A, Omega-3 en triglyceriden.
Levertraan wordt gewonnen uit de levers van kabeljauw of schelvis.  Fabrikanten geven meestal aan uit welke bron levertraan is gewonnen.

Is vitamine D3 vegetarisch?

Deze vraag wordt heel erg vaak gesteld. In principe worden alleen de cholesterol substanties uit de vacht van een schaap gehaald voor de vitamine D productie. Dit kan zonder het dier, schaap, te schaden. Immers worden de schapen toch geschoren voor de wol. Voor de wol productie dient de verkregen wol ontdaan te zijn van wolvet.
Eigenlijk is wolvet dus een soort bijproduct. In die regel is vitamine D3 dus vegetarisch. Echter als men softgels of capsules met vitamine D3 neemt, kan het zijn dat die capsule of softgel van gelatine gemaakt is.

Gelatine softgels hebben als voordeel dat deze uitstekend opgenomen worden door het lichaam en beschermen de inhoud door de capsule goed af te sluiten.

Gelatine is niet vegetarisch. Vitamine D3 druppels en vitamine D3 in vegetarische capsules zijn dus wel vegetarisch. Er bestaan tegenwoordig ook vegetarische softgels, die uitdrukkelijk zo worden aangegeven.
Levertraan is uiteraard niet vegetarisch.

Is Vitamine D3 halal?

Hiervoor geldt eigenlijk ongeveer hetzelfde. Ja en nee.
In principe is vitamine D3 niet officieel halal.
Het is wel vrij van varken.

Ook is de gelatine van softgels  bij de meeste fabrikanten niet van varkens afkomstig maar van runderen. Gelatine kan ook afkomstig zijn van visgelatine.


Tags


You may also like

NVWA onder de indruk

NVWA onder de indruk
Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Get in touch

Name*
Email*
Message
0 of 350